Ved beslutningen i 2005 om sammenlægningen var det to mindre kommuner – Hanstholm og Sydthy – der gik sammen med den væsentligt større Thisted Kommune. Selv om Thisted var den nye kommunes naturlige centrum, var der debat om både struktur og navn. I Hanstholm og Sydthy mente flertallet, at Thy Kommune var det rette navn. I den gamle Thisted Kommune ville man gerne bevare sit navn, og det fik i sidste ende støtte fra indenrigs- og sundhedsministeren. De to mindre kommuner ville fortsat have »lys på alle tre rådhuse«, som det blev formuleret i debatten. Derfor blev dele af forvaltningen fra 2007 placeret i de gamle rådhuse i hhv. Hanstholm og Hurup. I 2011 lukkede kommunen kontorerne i Hanstholm, men teknikforvaltningen ligger fortsat på det gamle rådhus i Hurup i Sydthy.
I den nye kommunes første 10 år var det en tilbagevendende diskussion, om Hanstholm og Sydthy blev nedprioriteret. Der var lokale protester og debatindlæg, men det endte oftest med løsninger, der byggede på et bredt flertal i kommunalbestyrelsen.
Efter kommunalvalgene i 2005 og 2009 blev der blev lavet en bred konstitueringsaftale mellem Socialdemokratiet og Venstre. Efter valget i 2013 ændredes det politiske billede. Venstre indgik konstitueringsaftale med Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, men undervejs i valgperioden blev der lavet flere forlig uden om Venstre i bl.a. omstridte sager om lukning af lokale skoler.
Netop hensynet til den samlede udvikling i kommunen afspejledes i en række større satsninger. Sammen med Realdania og andre fonde støttede den nye kommune i perioden 2007-12 en række udviklingsprojekter ved bl.a. kysterne og en række landsbyer til et samlet budget på ca. 100 mio. kr. Kommunalbestyrelsen gav i 2016 en lånegaranti på 525 mio. kr. til Hanstholm Havn for at sikre et stort udvidelsesprojekt, der planlægges gennemført i årene 2017-20.
Kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune har siden 2007 bestået af i alt 27 medlemmer. Kommunen har været politisk domineret af Venstre og Socialdemokratiet (se Tabel 1). I perioden 2007-10 havde Erik Hove Olesen (S) borgmesterposten, som han også havde haft siden 2002 i den gamle Thisted Kommune. Lene Kjelgaard Jensen (V) havde posten fra 2010 og fastholdt den ved valget i november 2013. Efter en intern strid valgte et flertal i Venstre på et opstillingsmøde i oktober 2016 i stedet at gøre 2017 meddelte Lene Kjelgaard Jensen, at hun skiftede til De Konservative, men beholdt borgermesterposten perioden ud.
Den øverste ledelse af forvaltningen er en direktion med kommunaldirektøren og direktørerne for de tre forvaltningsområder – Beskæftigelses-, Social- og Sundhedsforvaltningen, Teknisk Forvaltning samt Børne- og Familieforvaltningen.
I perioden 2007 til 2015 skiftede Thisted kommunaldirektør to gange. I 2016 tiltrådte Ulrik Andersen posten.
Landspolitisk afspejler stemmeafgivelsen i Thisted Kommune nogenlunde den kommunalpolitiske situation (se Tabel 2). En markant forskel er, at Dansk Folkeparti ved seneste folketingsvalg i 2015 fik en relativt større andel af stemmerne end ved det seneste kommunalvalg i 2013; en udvikling, der også ses i flere andre kommuner. Niels Jørgen Pedersen til spidskandidat ved kommunalvalget i november 2017. Han er tidligere formand for Landbrug & Fødevarer og fik støtte fra dele af det lokale erhvervsliv. I juni 2017 meddelte Lene Kjelgaard Jensen, at hun skiftede til De Konservative, men beholdt borgermesterposten perioden ud.