Oversigt - fra S
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292723
Sted- og lokalitetsnummer
010306-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav i stenkiste, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 901 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Jernalder (dateret 1 e.Kr. - 374 e.Kr.); Gravgenstand, Jernalder (dateret 1 e.Kr. - 374 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12 x 20 m, 4 m høj; sydsiden stærkt afgravet og toppen kløftet.

Undersøgelseshistorie

1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI en stenkiste, bestående af fire større sten og en dæksten, fandtes et sværd, en enægget kniv, en ragekniv med hestehovedformet greb, en pincet, en syl, en brilleformet bøjlenål, en dobbeltknap, en fiskekrog, en halvmåneformet genstand (ukendt funktion) samt 32 søm med halvrunde hoveder, det hele af bronze (yngre bronzealder, periode IV). Kisten, der angiveligt lå uden for gravhøjens fod, målte ca. et par alen i længden og var så smal, at "en mand akkurat kunne ligge på siden i den". Ud over bronzegenstandene indeholdt kisten en del lerkarskår foruden brændte ben. Gravfundet foræredes til Museet af gårdejer og sognefoged P. Hansen.
1886
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Jordhøi med en dyb Kløft graven i Midten fra N. til S. Den nordlige Udkant er skreden ned i en Mergelgrav. 13 1/6' høi, 73' i Diameter V-Ø. Det er mange Aar siden, at der oven i Høien og i 1 1/2 Spadestiks Dybde fandtes en Bronzekasserolle, en halv Snes Alen sydligere, men i samme Dybde forekom et Lerkar med brændte Ben og en omtrent 2' l. Bronzekjæde med en c. 3/4" tyk Dop i hver Ende. Med Postrevisor Klees Samling solgtes disse Sager til Rusland. I Aaret 1886 modtog Museet f.d.n.O. fra Gaardens Forpagter, Sognefoged Peder Hansen, Bronzesagerne Mno. B 3649-658, der angaves fundne i en Stenkiste paa flad Mark, men ved at besee Stedet kom jeg strax til den Erkjendelse, at Kisten havde ligget indenfor den sydl. Fod af Høien No. [sb.] 19. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
1890
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 12 x 20 m, 4 m høj, Sydsiden stærkt afgravet og Toppen kløftet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Dyrkning/land- og skovbrug - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Stærkt forgravet i N-siden. Krater på 3x3 m og 1,20 m dybt i Ø-enden af højtop, kløfter fra krateret mod N og S. Højen er pløjet for tæt i SØ- og SV-siderne så mulige randsten er synlige. Rævegrave på N- og Ø-sider. Påtale: se 2927.22. Andet: Frugtbuske. Mål: 4,4x24x16 m. Fortsættelse: Derimod ser det ud som om et traktorhjul el. lign. har skrabet højfod i N. 18/4. Skaderne er ved at gro til. M.B. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
1983
Diverse sagsbehandling - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1983
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Anmeldelse fra privat - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1998
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links