Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22164
Sted- og lokalitetsnummer
141109-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 16 m, toppen afgravet til en flade, undtagen mod vest; gran- og lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Smouen B, Thorsager S, Østerlisbjerg H, Randers A. Højen er bygt af Undergrundsjord med enkelte tynde Lag af indblandet Muld. I sit Indre er den tildels fyldt med mindre Brosteen, hvilket sees ved Gravningen i den. Den er brudt i denne Sommer af Læreren i Thorsager, men om den er bundbrudt er meget tvivlsomt. Han fandt ikke noget. Et fint Potteskaar fandtes mellem de udkastede Steen. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 16 m i Diameter, 1,5 m høj, Toppen afgravet til en Flade, undtagen mod Vest, gran- og lyngklædt.
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj, 1,6 x 19,0 x 19,0 m. I N og Ø lidt udflydende, S-foden og hele V-siden er i ældre tid afpløjet og/eller -gravet og toppen delvis planeret. Vedr. §53 gælder præcis det samme som beskrevet for 2216:3 m.h.t. beplantningens afstand, art og alder. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner. Langstrakt form i retningen øst-vest. Skovvej lige nord for højen. Bevokset med 5-6 egetræer samt græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links