I Thisted Kommune ankommer julemanden med skib. I Thisted går julemanden fra skibet med optog til Store Torv, hvor det store juletræ tændes. På billedet er julemanden kommet til Hanstholm med redningsskibet CB Claudi.

.

Dyrskuet Thy-Mors arrangeres af LandboThy og Mors-Thy Familielandbrug og foregår på dyrskuepladsen i Thisted, hvor bl.a. malkekvæg bliver udstillet og bedømt.

.

Kulturelt givne forskelle mellem fiskere og bønder afspejles i de traditioner og fortællinger i Thy, der har til formål at styrke fællesskab og selvforståelse.

Markeder og dyrskuer hører til blandt landbosamfundets store begivenheder. De årlige dyrskuer i Thisted og Hurup går tilbage til sidst i 1800-tallet. På det årlige Vilsund Marked (oprettet 1871) kan de mange tusinde gæster stadig opleve handel med heste, men det er de mange kræmmerboder og forlystelser, der dominerer aktiviteterne i dag. Markedet indledes med en gøglergudstjeneste, som afholdes på Hotel Vildsund Strand.

Indre Mission har siden 1974 holdt bibelcamping i Hurup hver sommer med god tilslutning af især børnefamilier.

Tidligere var årets strandingsauktioner i fiskerlejerne tilløbsstykker, hvor de lokale strandfogeder stod for salg af, hvad havet skyllede op på stranden i deres respektive strandlen, men nu kan der gå flere år imellem auktionerne. Der er i nyere tid kommet andre begivenheder til, såsom den årlige Hawfest, der siden 1975 er blevet arrangeret af Klitmøller Lystfisker Forening. De overdådige fiskeborde, hvor der dækkes op med specialiteter og hjemmelavede fiskeretter, er et af sommerens højdepunkter i fiskerlejerne for såvel fastboende som turister.

Til de såkaldte »bøjler«, dvs. gilder, viste bønderne i Thy, hvad husholdningen formåede, og en festmenu kunne i 1842 ifølge provst C. Djørup omfatte 8-10 retter. Blandt fiskerne var tørfisk, mågesuppe og fyldte torskehoveder almindelige retter omkring år 1900. Til vækkelsesmøderne blev der serveret kaffe og vækkelseskage, som bestod af rabarber- eller stikkelsbærkompot med sukkerristet, revet rugbrød. Kagen blev pyntet med flødeskum og ribsgelé.

Thisted Bryghus (anlagt 1902) afholdes den årlige generalforsamling kaldet Den Fjerde Højtid i Thy med deltagelse af ca. 1.200 aktionærer. Sankthansaften fejres mange steder med bål på stranden ved Limfjorden eller Vesterhavet.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger

Se alle artikler om Daglivlivsfortællinger