I kommunen findes mange lokale vandrehistorier fra værtshusmiljøerne, som denne fortælling fra et værtshus i Varde fortalt af en lokal indbygger og nedskrevet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i Danske Sagn som de har lydt i Folkemunde VI, del 1 (1900). Historien lyder, at et anspændt kortspil bliver forstyrret af en fremmed, som begynder at spille med. Efterhånden falder kortene ned under bordet, og én giver sig til at se efter dem. Han ser så, at den fremmede har en hestefod og en lænke om benet. »Der gik nu bud efter præsten, men da han kom, var den fremmede væk. Den gang a hørte den historie, troede a, det var lögn, men der var mange ude i æ by (Varde), der vilde påstå, at den var sandfærdig.«

Omkring slutningen af 1800-tallet opstod en tradition på Ribeegnens skoler. Førstelærer ved Lunde Skole H.K. Kristensen fortæller i Fra Ribe Amt (1973) om en fest, »æ skuelåpdrekken«, der hvert år blev afholdt på skolen den sidste dag før juleferien. Kristensen skriver: »Der blev danset i skolestuen, og der blev drukket sirup og brændevin, en drik som var meget almindelig dengang. Derfor hed festen skoleopdrikning. Læreren serverede næppe så mange snapse for børnene, at de blev berusede. Han havde en skål brændevin, sødet med sirup. Heraf gav han børnene et snapseglas eller en skefuld. Naturligvis af samme glas og med samme ske.« Ifølge Kristensen ophørte traditionen på Lunde Skole omkring 1880. Hvornår traditionen ophørte på andre skoler, vides ikke.

Af mere moderne traditioner kan nævnes de årlige vestjyske skolemøder, der fandt sted fra 1885 til 2015. De blev igangsat af overlærer ved Sct. Jacobi Skole Jens Olsen. Indtil 1966 strakte møderne sig over to dage. Kendte foredragsholdere talte om aktuelle uddannelsesemner og kirkepolitiske spørgsmål. Fra 1966 var møderne begrænset til én dag, og de sidste år har der kun været enkelte foredrag.

Et par nyere traditioner er Karlsgårde Dag fra 2008 og Varde Å Dag fra 2012. Varde Å Dag afholdes i august i Hodde, Varde, Janderup og Ho Bugt. Karlsgårde Dag afholdes rundt om Karlsgårde Sø i september. På begge dage møder lokale foreninger, gårdbutikker og bryggerier op for at præsentere sig og give smagsprøver.

Grundlovsmøder har siden 1857 og med års mellemrum været afholdt i Varde og omegn. Først da Socialdemokratiet fra ca. 1899 begyndte at holde grundlovsmøder i anlægget i Arnbjerg, blev det en tilbagevendende årlig begivenhed. Venstre holdt sine grundlovsmøder i byens opland.

Madkultur

Laks fra Varde Å og ising fra Vesterhavet (der tørres og ryges til bakskuld) har i mange år været lokale spiser, som ofte nydes med øl og snaps. Enghavegård Osteri & Gårdbutik i den nordlige del af Nationalpark Vadehavet har siden 1994 produceret økologiske specialoste. Der er fire lokale bryggerier i kommunen, der producerer og sælger specialøl: Warwik Bryghus (2005), Vadehavsbryggeriet (første brygning i 2011), Jacobi Craft Brew (ca. 2015) og Ølgod Bryghus (2006). De tre førstnævnte ligger i Varde.

Kokken Paul Cunningham tiltrådte i 2012 en stilling som køkkenchef for Henne Kirkeby Kro (opført 1790) tæt ved Vesterhavet og Henne Strand. Kroen har siden 2012 haft to stjerner i Michelinguiden. Restauranten har, bl.a. med sin store køkkenhave, inspireret andre lokale fødevareproducenter til at gøre brug af de lokale råvarer fra Vadehavsområdet.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Varde Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger