Ernst Goldschmidts maleri Indsejling til Noret ved Korsør fra 1949 viser kunstnerens inspiration fra fransk kunst. Goldschmidt, der blev født i 1879, var medstifter af Foreningen Fransk Kunst i 1918, men fulgte ikke med i de nyeste strømninger som kubismen, men det lyrisk impressionistiske landskabsmaleri mestrede han.

.

I Kunsthal Kongegaarden i Algade i Korsør blev trapperummet til udstillingen De uønskede i 2021 udsmykket af Morten Modin med 3-d-printede hoveder af de to elskende dronning Caroline Mathilde og J.F. Struensee, der i 1771 overnattede i det rokokoinspirerede fredede hus fra 1761. Der findes ingen buster af de to, derfor er de genskabt efter malerier. De 3-d-printede hoveder er samtidig en kommentar til Harald Isensteins omhyggeligt modellerede buster. Isensteins samling på over 7.000 værker findes i Kongegaarden. Foruden at være kunsthal lægger Kongegaarden også hus til koncerter

.
I kælderen til Kunsthal Kongegaarden i Korsør vises dele af den tyske kunstner Harald Isensteins samling på mere end 7.000 værker. Langt hovedparten er skitser og tegninger, men samlingen omfatter også værker og forarbejder, fx til buster af Niels Bohr, Karen Blixen og Albert Einstein. Samlingen blev overdraget til kommunen af kunstnerens anden kone, Olga Marie Bonnevier i 1987.
.

Slagelse Kommunes stærke satsning på keramik ses flere steder i kommunen. På Kierulffsvej i Slagelse er opstillet Birgitte og Hans Börjesons store keramiske skulptur Pyramide fra år 2000, der måler 3 m i højden og 6 m i diameter.

.

Skulpturen Millennium er udført i bronze og granit af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen og opstillet i år 2000 på Fisketorvet i Slagelse. Livets gang fremstilles på to skrånende granitsokler fra barn til voksen. Fra moderen med barnet til manden, der selvbevidst sidder nøgen på soklen.

.

Slagelse Kommune er et kulturrigt område. Skønt kommunen ikke råder over et egentligt kunstmuseum, kan byerne Slagelse, Korsør og Skælskør tilbyde skiftende udstillinger af kunst og kunsthåndværk, ligesom by- og landskabsrummet har mange både ældre og nyere skulpturer at byde på.

Kunstinstitutioner

Slagelse Kommune forestår udstillingsfaciliteter i Slagelse, Korsør og Skælskør. I bygningen Det Røde Tårn er det Slagelse Kunstforening, der jævnligt præsenterer udstillinger, og i Magasinbygningen i Korsør arrangeres udstillinger af Korsør Kunstforening. Tilsvarende er det Skælskør Kunstforening, der ofte står bag udstillinger i Magasinet i Strandgade i Skælskør. Alle tre kunstforeninger samarbejder med kunstnere bosat inden for kommunegrænsen, men giver også plads til kunstnere udefra. I Korsør finder man Kunsthal Kongegaarden med skiftende udstillinger af samtidskunst og arrangementer skabt af Regionalt Center for Kunst og Musik, som blev oprettet i 1993.

Også en række årlige kunstfestivaler bliver støttet af kommunen og/eller det lokale erhvervsliv. Det gælder fx Slagelse Kunstmarked, der hvert år i juli arrangeres af kunstforeningen Art Market i Hejninge. Ligeledes afholdes hvert år i juli en keramikfestival i Skælskør, hvor hele byen præges af udstillinger, workshops og masser af boder, hvor ca. 70 keramikere og samlere fra ind- og udland viser deres værker frem. Hvert år i november afvikles festivalen Kunst og Kirker, hvor omkring 15 kirker i kommunen giver plads til hver 1‑2 udstillende kunstnere; typisk en billedkunstner og en billedhugger eller keramiker. Kunstnernes værker har relation til kristne emner.

Kunstnere

Kabeldepotet, oprettet i 2014, er et arbejdende kunstnerværksted i Korsør, hvor ca. 40 kunstnere og kunsthåndværkere arbejder og holder åbent hus alle lørdage fra maj til oktober. Bygningen er fra 1907 og har fungeret som opmagasinerings- og udskibningssted for Post- og Telegrafvæsenets søkabler. Efter lukningen af magasinet er bygningen af Slagelse Kommune blevet stillet til rådighed for kunstneriske aktiviteter. Her kan man opleve tilblivelsen af bl.a. maleri, keramik, skulptur og grafik, udført af kunstnere, der alle har tilknytning til Slagelse Kommune. Ligesom Guldagergaard tilbyder også Kabeldepotet workshops inden for de forskellige discipliner.

Kunst i det offentlige rum

Slagelse Kommune er rig på skulpturer i det offentlige rum. Blandt de ældste i Slagelse er Ludvig Brandstrups rytterstatue af Christian IX, skabt af bronze i 1910 og opstillet på Schweizerpladsen. Den dramatiske skulptur Sct. Michael og dragen fra 1932 er lavet af Willie Wulff og står midt i springvandet på Nytorv. Slagelsepigen af Gerhard Henning, en stenskulptur af en siddende pige, er opstillet foran Slagelse Rådhus i 1963. Flere af Keld Moseholms menneskefigurer findes i byen. Det gælder Kvinde i bronze fra 1989 i Rosengade og Siddende Pige fra 1988 ved Slagelse Bibliotek. Hanne Varmings bronzeskulptur Kvinde med børn fra 1975 er placeret uden for Skolen ved Antvorskov. Ved Nørrevangsskolen står Helge Holmskovs bronzefigurpar Pige og dreng fra 1970, og på Fisketorvet omfatter Hans Pauli Olsens figurgruppe Millennium flere dramatiske menneskefigurer i bronze på granit, opstillet i år 2000.

Blandt de mere abstrakte og nonfigurative værker findes i Slagelse en række granitskulpturer af Lily Troelsø Borring, bl.a. Strøg i Sten fra 1995 ved Slagelse Musikhus. På Schweizerpladsen troner en skulpturgruppe på tre diabassøjler af Preben Boye, opstillet i 2007. For enden af Kierulffsvej finder man Birgitte og Hans Börjesons imponerende, blåglaserede springvand Pyramide fra år 2000, mens Jun-Ichi Inoues granitvandkunst Den Røde Brønd fra 1992 står ved rådhuset. Blandt flere værker af Ole Hempel ses granitstelen Søjlebåret Skaldyr fra 1988 i Jernbanegade. Stålstele, udført i 2001 af Karl Åge Riget med de for ham så karakteristiske konkrete flademønstre, står i rundkørslen ved Løvegade/ Kalundborgvej. Foran Slagelse Handelsskole stræber Børge Jørgensens store stålarbejde fra 1987 Dynamisk Skulptur mod himlen.

Også på Dahlsvej i Korsør er opstillet et Børge Jørgensen-værk, Poleret Aluminiumsskulptur fra 1982. På Havnepladsen i Korsør står en bronzestatue af Digteren Jens Baggesen, der blev født i byen i 1764. Skulpturen er udført af Julius Schultz og opstillet i 1906. I 1929 blev skulpturen Vandbæreren af J. J. Bregnø opstillet på en høj stele på Caspar Brands Plads. Motivet er en ung, nøgen kvinde, der bøjer sig stærkt forover for at kunne bære en stor vandbeholder; en formgivning, man genkender i Bregnøs mange kvindestatuetter til Bing og Grøndahl samt Saxbo. På samme torv står Sven Bovins skulptur Dampfærgekaptajnen fra 1984 og Erik Heides dobbelte jernskulptur To Borgere fra 2007. På Korsør Station er opstillet Hein Heinsens Krystalstruktur (u.å.) af bronze. Granitskulpturen Mimers brønd fra 2002 af Jesper de Neergaard pryder Bibliotekstorvet ved Halsskov. Vibeke Glarbos store jernskulptur Sejl (u.å.) står som et maritimt symbol ved Korsør Produktionsskole. Ved konferencecenteret Klarskovgaard uden for Korsør står en jernskulptur Uden titel (u.å.) af Robert Jacobsen.

I en vindueskarnap over hovedindgangen til Skælskørs gamle rådhus på Gammeltorv ses en muret, omvendt baldakin over murinskriptionen Lov Skal Lydes. Den forestiller Justitia og er udført af Rasmus Harboe i 1896, der, skønt han er bedst kendt for værker i København, voksede op i Skælskør. Ikke langt derfra på Gammel Torv er i 1946 opstillet Johannes Bjergs bronzeskulptur Pomona, en ligeledes svajende kvindefigur, der poserer i sin nøgenhed.

Af nyere værker i Skælskør kan nævnes Børge Jørgensens store granitskulptur Skulpturelt Vandfald, der blev opstillet på Nytorv i 1983. På Østre Havnemole er en af Keld Moseholms karakteristiske tykke bronzemænd kommet højt til vejrs på en granitstele. Værket, der er uden titel, blev opstillet i 2001. Uden for konferencecenteret Kobæk Strand står en dynamisk Erik Heide-skulptur, Vinger (u.å.), der viser fire store, rustrøde vinger balancerende på to forskudte stenblokke. Fugletemaet går igen i Marshall F. Fredericks’ dobbeltskulptur Den Grimme Ælling (i daglig tale: Svanespringvandet), der siden 1984 har stået på Svanetorvet. To tunneler under Norvejen er i de seneste år blevet udsmykket af Mia-Nelle Drøschler og Kristian Vodder Svensson. I dag kaldes de kunsttunnelerne.

Kunsthåndværk og design

I Slagelse Kommune blomstrer kunsthåndværket, bl.a. finder man såvel papirkunst som filt, smykker og keramik. I Skælskør har Kunstnerlavet KIT sin base med fire keramikere, to smykkedesignere, en beklædningsdesigner og en maskemager, foruden seks malere og billedhuggere. Korsør Kunstforening har alene over de seneste år præsenteret både vævede værker, glaskunst og keramik.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Slagelse Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst