Bornholm Kunstmuseum blev indviet i 1993, udvidet i 2003, og endnu en udvidelse og sammenbygning med Bornholms Museum er planlagt.
.

Tabel. Bornholmske attraktioner med over 10.000 årlige besøgende i 2017 (ifølge VisitDenmark).

.
Fra Toldbodgade i Rønne ses katamaranfærgen Villum Clausen, opkaldt efter den bornholmske frihedshelt fra Rønne. Færgen var ejet af firmaet Danske Færger A/S, der indtil efteråret 2018 varetog færgedriften mellem bl.a. Rønne og Ystad. Herefter har selskabet BORNHOLMSLINJEN (ejet af rederiet MOLSLINJEN A/S) overtaget færgedriften mellem Rønne og fastlandet.
.
Et vinterbillede af passagerer på vej til deres fly i lufthavnen i Rønne i 1956.
.
Sandvig IS Kalas ligger i udkanten af Allinge-Sandvig på Bornholms nordligste spids, nær Hammerknuden. Her sælges i sommerhalvåret is produceret af lokale råvarer, og stedet forener to af de kvaliteter, der årligt trækker mange turister til øen: smuk natur og lokalt producerede fødevarer.
.

Bornholm har siden midten af 1800-tallet været et rejsemål for især danske og tyske turister. En vigtig milepæl var den stabile rutefart, der blev sikret af Dampskibsselskabet paa Bornholm af 1866 A/S, der på ruten Rønne-København i 1866 indsatte dampskibet Skandia, der netop var blevet bygget på Burmeister & Wain Skibsværft A/S.

Siden 1940 har der med forskellige selskaber været flyruter til og fra Bornholms Lufthavn i Rønne. Flyvningen blev i 2012 overtaget af Danish Air Transport (DAT) og bruges af både pendlere, erhvervsrejsende og turister.

Trods nedlæggelsen af den faste færgefart København-Rønne – der i 2004 blev erstattet af ruten Køge-Rønne – er færgefart fortsat den mest benyttede rejseform for besøgende. Den vigtigste rute er blevet katamaranfærgerne mellem Ystad og Rønne, der har været i drift siden år 2000 og sammen med Øresundsforbindelsen udgør hovedruten til Bornholm. Hertil kommer ruter fra hhv. Tyskland og Polen.

Trods Bornholms unikke naturoplevelser og berømte kunstmuseer er det forlystelses- og dyreparken Brændesgårdshaven, der topper VisitDenmarks liste over øens mest besøgte turistattraktioner (2017). Brændesgårdshaven åbnede i 1933 i smukke omgivelser i en sprækkedal vest for Svaneke og er en af Danmarks ældste forlystelsesparker.

.

Turismens økonomiske betydning

Turistorganisationen Destination Bornholm skønner, at der på årsplan kommer ca. 600.000 turister til øen. I 2017 blev der registreret 1,5 mio. overnatninger, heraf var halvdelen i udlejede feriehuse, mens hoteller og feriecentre stod for lidt over en fjerdedel. Resten var fordelt på camping, vandrehjem og overnatning i lystbådehavne. Af de overnattende kom 42 % fra udlandet med Tyskland og Sverige som de største lande.

Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) med hovedsæde i Nexø har i 2018 udgivet en grundigere analyse under titlen Turismesatellitregnskab Bornholm 2015. Her vurderes det, at der ud over de registrerede overnatninger var et lignende antal overnatninger i egne feriehuse og i form af overnatninger hos familie og venner. Hertil kom omkring 54.000 endagsturister.

På landsplan udgjorde turisternes andel i 2016 ifølge VisitDenmark 2,1 % af det samlede forbrug. På Bornholm var andelen 6,9 %, svarende til et forbrug på 1,9 mia. kr. Kun i fem andre danske kommuner var andelen samme år højere. Højest lå to andre økommuner, Fanø (23,9 %) og Læsø (9,4 %).

Bornholm havde i 2017 otte turistattraktioner, hvor der blev registreret mere end 10.000 besøgende (se Tabel). Ifølge 2015-analysen fra CRT gav turismeforbruget en direkte beskæftigelse på Bornholm svarende til 916 fuldtidsbeskæftigede og dermed 5,3 % af den samlede beskæftigelse. Det dækker over store sæsonmæssige udsving med mange korttidsansatte i sommerperioden.

Natur- og gastroturisme

Ud over øens enestående natur har bæredygtige lokale fødevarer fået en central rolle i at tiltrække turister på en måde, der spiller sammen med kommunens strategi om at være en grøn ø. Samtidig har Bornholm fået et ry, som tiltrækker gastroturister, der kommer for at nyde det stedlige køkken, og i 2016 kom Bornholm med i Guide Michelin, da restaurant Kadeau (åbnet 2007) fik en Michelinstjerne. Der er imidlertid tale om en bred udvikling, hvor producenter, restauranter m.fl. arbejder sammen med kommunen om at udvikle den bornholmske madkultur og gøre den til et aktiv for øen.

Bornholmske fødevarevirksomheder søger samtidig at markedsføre øens fødevarer som noget særligt med høj kvalitet. Det sker i et samarbejde med flere detailhandelskæder og omfatter bl.a. andelsmejeriet St. Clemens, Lehnsgaard – Bornholms Oliemølle A/S, Bornholms Mosteri A/S og Svaneke Bryghus A/S. Hele indsatsen præsenteres på madkulturhuset, der ligger sammen med landbrugsmuseet på Melstedgård ved Gudhjem.

Videre læsning

Læs mere om Traditioner og fortællinger på Bornholm

Læs også om