På Sølund Musik-Festival i 2018 optrådte bandet Lukas Graham foran 20.000 tilskuere på verdens nok største festival for udviklingshæmmede og deres ledsagere.
.
Skanderborgs Lars Skaarup scorer mod Nordsjælland Håndbold d. 19. december 2018 i hallen i Skanderborg Fælled. De to hold spillede mod hinanden i Santander Cup, som er Dansk Håndbold Forbunds landsdækkende pokalturnering for klubhold afviklet årligt siden 1964. Turneringen endte med sølv til Skanderborg.
.

I Galten i det grønne område Bytoften, i hjørnet mellem Søndergade og Vestergade, ligger Galten Skatepark. Den åbnede d. 6. maj 2017 og er et 1.100 m2 stort område, hvor børn og unge kan udfordre sig selv og hinanden på skateboard, BMX-cykel, løbehjul eller rulleskøjter.

.

Kommunens mange festivaler er overvejende drevet i foreningsregi og båret af frivillige kræfter. Smukfest har omkring 14.000 frivillige hjælpere, mens Sølund Musik-Festival har 2.000. Ry Outdoor Festival og mountainbikefestivalen MTB Festival Søhøjlandet har begge fokus på bevægelse i søhøjlandets natur. Sidstnævnte blev første gang afholdt i 2017 og er forankret i DGI Østjylland og FDF Sletten. Hvert femte år afholder FDF landslejr på friluftscenter Sletten ved Ry, hvor mere end 10.000 deltager. Den første større lejr på Sletten blev afholdt i 1956 af FPF (Frivilligt Pige-Forbund), mens den første Julsølejr for både drenge og piger fandt sted i 1976. I 2011 skiftede lejren officielt navn fra Julsølejr til FDF Landslejr.

Frivillige står også bag en årlig byfest over flere dage i Galten, velbesøgte gratis havnekoncerter i Ry, Sommersjov i Byparken (i Skanderborg Bypark) og kulturelle arrangementer i de mindre lokalsamfund. Hertil kommer de årlige møder på Himmelbjerget og på Ejer Bavnehøj.

Både på Museum Skanderborgs arkiver og besøgssteder tager frivillige del i det professionelle bevarings- og formidlingsarbejde. En fredag i september afholdes Kulturaften, hvor kunstforeninger, gallerier, kunstnergrupper, kirker, museumsafdelinger m.m. arrangerer events.

Kulturhuset Skanderborg blev bygget i 1998.

BIO Huset i Galten er en foreningsdrevet biograf, som også danner ramme om koncerter, foredrag og udstillinger. Ry Biograf og biografen i Kulturhuset Skanderborg drives stort set ved frivillig arbejdskraft. Der er mere end 300 frivillige knyttet til de tre lokale biografer. Blandt foreningsdrevne mødesteder kan nævnes Skovby Mosegård i Galten, Medborgerhuset Juulsgaard i Hørning, kultur- og oplevelsesstedet Vestermølle samt 23 forsamlingshuse.

Der i alt ca. 194 godkendte og støtteberettigede foreninger i kommunen, der modtager økonomisk tilskud og vejledning igennem bl.a. Kulturpuljen, Kunstråd Skanderborg, Landsbysamvirket og Folkeoplysningsudvalget.

Skanderborg Håndbold

Skanderborg Håndbold har som noget særligt både et herre- og et damehold i håndboldligaen. Fundamentet til fremgangen blev lagt i 1982, da håndboldafdelingerne i Skanderborg Boldklub og Vrold Idrætsforening slog sig sammen til Vrold/Skanderborg Håndbold, som i 2004 skiftede navn til Skanderborg Håndbold.

Den første store succes kom i 1995, da herreholdet spillede sig i pokalfinalen, mens det stadig lå i den næstbedste række. Godt nok tabte de grønklædte herrer til GOG, men de kvalificerede sig alligevel til europæisk håndbold. Året efter rykkede de op i 1. division med profiler som Kenneth Thrane og Søren Stryger på holdet.

Siden har herreholdet igen været nede i den næstbedste række, men fra 2011 har de etableret sig i ligaen og også fået selskab af klubbens kvinder på øverste niveau. Begge hold nyder godt af det velrenommerede ungdomsarbejde på Skanderborg Håndbold Elite Akademi, der blev etableret i 2008.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Skanderborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige