Visualisering af oplevelsescenteret Naturkraft. Inden for det store voldanlæg etableres forskellige eksempler på den jyske vestkysts natur og dens kræfter. Et indendørs oplevelsesareal vil blive overdækket af et transparent tag.
.

På listen over Danmarks turistattraktioner var der i 2017 ingen vestjyske blandt de 50 mest besøgte. Det ventes at ændre sig i 2020’erne efter åbningen af en stor oplevelsespark uden for Ringkøbing by og tæt ved Ringkøbing Fjord, Stadil Fjord, Vonå og Vesterhavet.

Naturkraft er tænkt som et videns- og aktivitetscenter i international klasse med en placering midt i den vestjyske natur. Et anlægsbudget på over en kvart mia. kr. er muliggjort gennem donationer fra store fonde og fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

Centeret skal vise og forklare naturens kræfter og sætte fokus på samspillet mellem natur og mennesker. Bæredygtighed er et omdrejningspunkt med en vidensformidling, der understøttes af udstillinger og aktiviteter. En skoletjeneste indgår i projektet, der er udviklet i samspil med forskere og attraktionseksperter.

Det samlede areal er på ca. 50 ha med en 630 m lang ringvold, der kranser et oplevelsesområde på 3.500 m2 – en struktur inspireret af de danske vikingeanlæg. Uden for volden ligger et rekreativt område, mens hovedbygningen med de store oplevelsesinstallationer ligger inden for volden.

Naturkraft åbner efter planen i sommeren 2020 og ejes af en almennyttigfond, der er oprettet til formålet. I planlægningen af projektet har det været anslået, at der vil komme over 200.000 besøgende årligt, såvel lokale som turister.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv