I 1682 omfattede Lyngby-Taarbæk Kommune tre store landsbyer: Kongens Lyngby med 21 gårde, Virum med 13 og Lundtofte med 10. Der var flere enlige gårde, primært i tilknytning til møllerne langs Mølleå. Der var enkelte huse med jord, men mange, 40 i alt, var uden jord. Af disse var i Kongens Lyngby 21, i Virum 14 og i Lundtofte 5. Jægersborg Dyrehave var et stort, nærmest ubebygget område.
Udskiftningen blev præget af, at landsbyerne var store, og at Kongens Lyngby lå skævt i forhold til sine jorder. Både Kongens Lyngby og Virum blev udskiftet som en kombination af en stjerne omkring den gamle bykerne og af udflyttede gårde, som kom til at ligge som blokke uden for stjernen. Den mindre by Lundtofte blev også stjerneudstykket. Mens gårdene i Kongens Lyngby og Lundtofte fik nogenlunde sammenhængende lodder, fik gårdene i Virum mange udlodder, særligt nordvest og sydøst for byen, hvor der også kom nogle husmandssteder med jordtilliggende. Tidligt opstod der husmandssteder langs Kongevejen, men det kan være vanskeligt at afgøre, om disse var til egentlige husmænd eller til mere urbane beboere, som allerede omkring år 1800 var begyndt at slå sig ned langs vejen. Omkring 1850 var Kongens Lyngby et bysamfund domineret af huse, og det var karakteristisk, at husene gennem hele perioden ikke havde egentligt jordtilliggende, kun en have. De blev i høj grad benyttet af pensionister og håndværkere eller som lystejendomme. Tilsvarende var der omkring år 1800 begyndt at komme villaer langs Strandvejen, og i 1850 var østsiden ved at være udbygget.
Der kendes to herregårde i kommunen. Frederiksdal, oprettet i 1668, var en lille herregård og havde i 1682 21 tønder hartkorn. Sorgenfri blev oprettet omkring år 1700 og fungerede fra 1730 som bolig for medlemmer af kongefamilien.
Mindst tre landsbyer blev nedlagt i perioden, heriblandt Møllestrup, Fuglevad samt Stokkerup, der blev nedlagt i 1670 som led i Jægersborg Dyrehaves udvidelse.
Møllerne omkring Mølleå, som oprindelig var kornmøller, overgik i perioden til håndværksmæssig og industriel produktion.
Mere om bebyggelse og erhverv i kommunen