Efter bortsmeltningen af de tykke ismasser, der under istiden havde tynget landet ned, begyndte landet atter at hæve sig. Landhævningen har sat sine tydelige spor overalt i kommunen. I nord har den eksempelvis medført, at foden af Littorinahavets skrænter nu ligger i 4-5 m’s højde, mens de i syd kun ligger 1-2 m over havet. Det viser, at kommunen vipper mod sydvest.
Landhævningen, som blev Littorinahavets endeligt i Thy, er fortsat. Det betyder dog ikke, at der overalt er kommet mere land. Da det marine forland strakte sig længst mod vest, lå kystlinjen mellem Agger og Hanstholm de fleste steder flere kilometer længere vestpå, end den gør i dag. Det skyldes sandsynligvis, at kysten tidligere var beskyttet af bakkelandskaber, som Vesterhavet siden har eroderet helt bort. Da disse bakkelandskaber var forsvundet, begyndte den nuværende udligningskyst at tage form og blev til den 45,5 km lange, næsten lige kyst, der strækker sig fra Agger til Hanstholm. Ved Nørre Vorupør og Klitmøller kan man stadig se fremspring på kysten, selv om de er blevet glattet ud, og havet har ædt sig et stykke ind i det marine forland.
Langs Vigsø Bugt fra Hanstholmknuden til Bulbjerg er der derimod foregået en uafbrudt landtilvækst, siden Littorinahavet nåede sin maksimale udbredelse. Østerild Klitplantage ligger således på en af landets største strandvoldssletter og består de fleste steder af stenede opskylsrygge. Det samme gælder strandvoldssletterne syd for Hanstholmknuden og sydvest for Hjardemålknuden.