Faksemonumentet Natten og Dagen, Rhymfaxe og Skinfaxe på Vinkældertorvet i Faxe, der er udført af billedhugger Aage Petersen, blev afsløret i 1941. Titlen henviser til den nordiske mytologi, hvor Rimfakse er jættekvinden Nats hest, der trækker mørket hen over himlen, mens Skinfakse omvendt er guden Dags hest, der trækker lys hen over himlen. Myten indgår også i Faxe Kommunes våbenskjold.

.

Eftermiddag. Faxe Ladeplads fra 1933 er et usædvanligt motiv for maleren Erik Hoppe, der ofte malede i Søndermarken ved København. Stilen er dramatisk koncentreret om vinden og lysets spil i træerne. Alt hvirvles rundt, mens et ubestemmeligt dyr i forgrunden, der minder om en bæver, roligt æder af planterne.

.

Da Faxe Kommune i 2007 blev dannet ved sammenlægning af tre kommuner, Fakse, Haslev og Rønnede, arvede den nye kommune også en række kunstværker, som man i dag kan finde rundtomkring i land skabet og i offentlige bygninger. Kirkekunsten fra 1900-tallet er ligeledes rigt repræsenteret i kommunen.

Kunstinstitutioner

I 2012 oprettede Faxe Kommune et kommunalt billedkunstråd med det formål at kvalificere og målrette borgernes møde med den professionelle billedkunst og gøre den nærværende og synlig i hverdagen. Billedkunstrådet er et rådgivende organ for byrådet og politiske udvalg i forbindelse med udsmykninger og indkøb af kunst til kommunen. Kommunens kunstværker er samlet i en Kunstregistrant samt en Kunstvejviser.

Billedskolen Storstrøm har fra 2021 tilbudt undervisning i billedkunst til børn mellem 6 og 16 år og er et samarbejde mellem Vordingborg, Næstved, Faxe og Stevns Kommuner. Projektet er forankret på Rønnebæksholm i Næstved Kommune.

På Faxe Bibliotek vises skiftende kunstudstillinger i Rollosalen. Kultunariet på det tidligere Haslev Seminarium stiller til tider festsalen til rådighed for udstillinger. Her afholder Kunst Kaskade, en forening af lokalt tilknyttede kunstnere, en årlig udstilling. I 2013 stiftedes kunstforeningen Kunstklubben Faxe, der afholder foredrag og arrangerer ture til udstillinger.

I efteråret 2020 markerede Haslev 150-året som stationsby. I den anledning blev byen illumineret af en spektakulær lyd- og lysinstallation i form af 150 lysende jernbanesveller i glas og metal skabt af den tjekkiske kunstnergruppe 3dsense. Værket var en blanding af lys, musik og historier.

Kunstnere

Flere kunstnere har været draget mod landskabet ved Faxe Ladeplads. Stine Florian (født Kirstine Johansen) er i dag en næsten ukendt kunstner. Hun blev født i Kongsted Sogn i 1876 og kom i en alder af blot 16 år på Kunsthåndværkerskolen i København. Som udøvende kunstner hentede hun sine motiver i nærmiljøet i Kongsted, hvor hun især tegnede portrætter med kul af folk. Hendes blomstertegninger blev i en periode omsat til postkort, julekort og gratulationskort. Nogle af hendes fremstillinger er at finde i Faxe Kommunes Arkiver i Rønnede.

På Haslev Bibliotek hænger et maleri fra 1950 af Sigurd Swane med motiv af forfatteren Martin A. Hansen. Forfatteren havde tilknytning til byen, da han blev uddannet som lærer på Haslev Seminarium. Swane malede flere værker fra Faxe Ladeplads omkring år 1900. På samme tid fandt også Max Kleinsorg sine motiver i kommunen. Senere tegnede Axel Holm skitser fra området.

I dag bor billedhuggeren Hein Heinsen i Karise og ved Vemmetofte billedkunstner Per Bak Jensen, hvis fotografier af naturen har næsten mystiske dimensioner.

Kunst i det offentlige rum

På Vinkældertorvet i Faxe står Faksemonumentet Natten og Dagen, Rhymfaxe og Skinfaxe fra 1941, hugget af den lokalfødte Aage Petersen. Monumentet er Petersens hovedværk og er udført i Faxe kalksten. I parken ved det tidligere seminarium i Haslev er keramikerparret Karen Bennicke og Peder Rasmussens skulptur Mødestedet fra 2019 opstillet. Skulpturen, der er udformet som et tårn, blev oprindelig opstillet i Jernbanegade i 1993 under titlen Gadetårn. Med tiden blev tårnet et vartegn for byen, og byens brudepar blev bl.a. fotograferet ved tårnet, ligesom det blev brugt som målstreg ved cykelløb. Ved en renovering af Jernbanegade var en genopførelse af tårnet ikke en del af planen, men protester fra borgerne gjorde, at tårnet blev modificeret og genopstillet ved seminariet. I Haslev har Midtsjællands Gymnasium erhvervet flere kunstværker, bl.a. bronzeskulpturen Siddende dreng (u.å.) af billedhuggeren Astrid Noack.

Ved Hylleholt Kirke i Faxe Ladeplads står skulpturen Dåbskjolebænk, udført i 2016 i Bohusgranit af billedhuggeren Laila Westergaard. Som titlen antyder, forestiller skulpturen en granitbænk, hvorpå der er lagt en granitdåbskjole hen over bænkens ene ende.

I rundkørslen ved Faxe Kalkbrud (i dag: Geomuseum Faxe) blev i 2019 opstillet skulpturen Kalkens Runde af billedkunstneren Morten Schelde. Omgivelserne er designet af Studio Schelde Landskabsdesign, der også har designet parken, som kunstneren har udsmykket med 12 skulpturer, der fortæller kalkens historie.

Kunsthåndværk og design

De to keramikere Karen Bennicke og Peder Rasmussen har siden 1974 haft fælles værksted og showroom i den gamle smedje på Bregentved Gods. De er to store og meget forskellige personligheder i dansk keramik, Bennicke med sine keramiske skulpturer og Rasmussen med sine billedvaser.
.

Keramikerparret Karen Bennicke og Peder Rasmussen, der er bosat i kommunen, har med flere produktioner sat deres præg på området, bl.a. med flere keramiske relieffer i 1980’erne på Nordskovskolen og Sofiendalskolen. På Haslev Bibliotek findes parrets bygningsintegrerede keramiske fliseværk fra årene 1990‑91, som portrætterer kendte litterære personer.

Faxe udførte også lampedesign, herunder adskillige modeller for LE KLINT. En række kunsthåndværkere har værksteder og udsalg af egne ting, og et par gallerier for kunst‑ håndværk ses også i kursuscenteret Emmaus i Haslev og i butikken Veras Verden på avlsgården Hesede Hovedgård.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Faxe Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst