Foreninger og frivillige i Randers Kommune

Vovehalse kan slå sig løs på Tronholmens parkourbane i Randers. Parkourbanen, der er den første af sin art i Danmark, blev etableret i 2011. En af Randers’ ældste foreninger, Randers gymnastiske Forening, udbyder parkourtræning og bruger både banen og andre steder i byrummet.
.
Randers Naturcenter ligger i Gudenåparken. Kommunens formidling af natur og udeliv varetages herfra, bl.a. med naturvejledere. Centeret kan benyttes af bl.a. dagplejere, pædagoger og skoler, og i weekender arrangeres familiedage.
.

I hele Randers Kommune finder man aktiviteter og foreninger inden for fodbold, håndbold, gymnastik og badminton, mens specialidrætten især er lokaliseret i Randers by. Her er både traditionsrige klubber som Randers Skyttekreds (stiftet 1861) og Randers gymnastiske Forening (RgF, stiftet 1872) og nye klubber med triatlon og mountainbike. Håndbold og fodbold er på eliteplan etableret som holdfællesskaber, hvor Randers HK (stiftet 1996) har fem moderklubber, Randers HH (stiftet 2004) fire moderklubber og Randers FC (stiftet 2003) seks moderklubber. Over halvdelen af idrætsforeningerne i Randers Kommune er organiseret i Samvirkende Idræts Klubber Randers (SIKR).

Området omkring fodboldstadionet BioNutria Park Randers i den vestlige del af byen rummer faciliteter til fodbold, svømning, tennis, håndbold m.m. BioNutria Park Randers (ombygget 2013) og Arena Randers (grundlagt 1972) er ramme om håndbold, idrætsstævner og koncerter. Water & Wellness Randers (grundlagt 2015) er et moderne svømmecenter, der er oprettet som et OPP-projekt (offentligt-privat partnerskab). Randers ElitesportsCollege (grundlagt 2010) har 48 værelser til idrætstalenter, der – bl.a. i kraft af Randers’ status som Team Danmark Elitekommune – deltager i særskilte træningsforløb som elever på eliteidrætsskolerne og ungdomsuddannelserne.

Overalt i kommunen er der let adgang til idrætsfaciliteter i skoler, haller og udendørs anlæg. Således er der 27 idrætshaller, hvoraf hovedparten er etableret og drevet af lokale fællesskaber, 7 svømmehaller og 25 fodboldanlæg. Langvang Idrætscenter (grundlagt 1991) er i 2017 blevet suppleret med en atletikhal og er blevet til Langvang Atletik- og Multihal.

Gudenåens udløb i Randers Fjord er målstregen for Danmarks længste kajakløb Tour de Gudenå, og langs åens og fjordens bredder ligger kano-, kajak- og roanlæg samt sejl- og motorbådsklubber. Randers Kommune etablerede i 2012 Udbyhøj Lystbådehavn til både og badning. Tronholmparken rummer et stort beachanlæg til volleyball, håndbold og fodbold. Fladbro Skov, Fussingøskovene og Romalt Bakker er primære steder for løb og mountainbike. Pramdragerstien, også kaldet Trækstien, langs Gudenåen giver muligheder for cykling og løb i ådalen. En række friluftsforeninger har faciliteter i Randers Naturcenter (grundlagt 2012), tæt ved Gudenåen.

Det kulturelle foreningsliv udfoldes især i de fire store kulturhuse: Kulturhuset, Fritidscentret og Helligåndshuset, der alle ligger i Randers, samt i Kulturhuset Langå. Kulturhuset på Stemannsgade blev indviet i august 1969 og rummer byens bibliotek, kulturhistoriske museum og kunstmuseum, mens Fritidscentret og Helligåndshuset fungerer som samlingssteder for foreninger. Efter Strukturreformen i 2007 stod det tidligere rådhus i Langå tomt. Lokale kræfter arbejdede for at etablere et kulturhus i byen, hvilket blev en realitet med Kulturhuset Langå, der huser et foreningsdrevet museum, et foreningsdrevet lokalhistorisk arkiv, et kommunalt bibliotek samt et væld af forskellige foreninger. Desuden kan nævnes UnderVærket i Randers, et handels- og kulturhus, der ikke er støttet af offentlige midler, og som har fokus på integration og kultur.

Foreningslivet udfoldes også i kommunens 40 forsamlingshuse samt i menighedshusene og skolerne. Lokalhistorien formidles af Randers Amts Historiske Samfund og af de foreningsbaserede lokalarkiver.

Små 100 foreninger på kulturområdet er organiseret i Kulturelt Samvirke, og 29 sangkor er medlemmer af Korby Randers. Den frivillige folkeoplysende undervisning for voksne varetages af 17 aftenskoler og foredragsforeninger og af Randers Folkeuniversitet.

Frivillige har altid været livsnerven i idrætten, men deltager nu også i stigende omfang i løsningen af opgaver inden for velfærdsområdet som ældreomsorg, psykiatri, socialt udsatte, sundhed og integration. Frivilligværket i Randers er en paraplyorganisation for foreninger inden for det sociale og humanitære område. Frivilligværket omfattede i 2017 53 sociale foreninger, 13 patientforeninger og 35 pensionistforeninger.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Randers Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Eksterne links