I 2017 åbnede Museum Østjylland den nye, faste oldtidsudstilling Livet ved Fjorden, der viser højdepunkter og nedslagspunkter gennem mange tusinde års lokal historie ved Randers Fjord og landskabet omkring den.
.

Museum Østjylland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med tilhørende arkiver. Det er kommunalt ejet og resultatet af en fusion fra d. 1. januar 2011 mellem de tidligere selvstændigt statsanerkendte museer: Kulturhistorisk Museum Randers, Djurslands Museum i Grenaa og Museet for Syddjurs i Ebeltoft. Museets geografiske ansvarsområde er Randers Kommune, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune. Museum Østjylland har ligesom det tidligere Kulturhistorisk Museum Randers hovedsæde i Kulturhuset i Stemannsgade i Randers, hvor også Randers Bibliotek, Randers Stadsarkiv, drevet af Museum Østjylland, og Randers Kunstmuseum har til huse.

Kulturhistorisk Museum Randers hører til den ældre gruppe af lokalmuseer i Danmark. Det blev oprettet i 1872 under navnet Randers Museum. Bag oprettelsen stod en lokal museumsforening. I 1962 overgik ejerskabet af museet til Randers Kommune. Museet fik samme år sin første faguddannede leder og blev statsanerkendt. I 1969 flyttede museet ind i det nybyggede Kulturhus sammen med Randers Kunstmuseum, og i 1996 åbnede museets afdeling for gamle håndværk i Kejsergaarden.

De faste udstillinger på Museum Østjylland i Kulturhuset dokumenterer Randersegnens historie fra oldtiden til i dag. Museet byder desuden på skiftende særudstillinger, digital formidling og aktiviteter for børn. Blandt de nyere tiltag er den interaktive runesten fra Mejlby, der fortæller om en livsfarlig skibsfærd over Øresund i vikingetiden.

I tilknytning til Museum Østjylland findes Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn. Under Museum Østjylland findes desuden afdelingen Håndværksmuseet.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Randers Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links