Museum Østjylland

I 2017 åbnede Museum Østjylland den nye, faste oldtidsudstilling Livet ved Fjorden, der viser højdepunkter og nedslagspunkter gennem mange tusinde års lokal historie ved Randers Fjord og landskabet omkring den.
.

Artikelstart

Museum Østjylland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med tilhørende arkiver. Det er kommunalt ejet og resultatet af en fusion fra d. 1. januar 2011 mellem de tidligere selvstændigt statsanerkendte museer: Kulturhistorisk Museum Randers, Djurslands Museum i Grenaa og Museet for Syddjurs i Ebeltoft. Museets geografiske ansvarsområde er Randers Kommune, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune. Museum Østjylland har ligesom det tidligere Kulturhistorisk Museum Randers hovedsæde i Kulturhuset i Stemannsgade i Randers, hvor også Randers Bibliotek, Randers Stadsarkiv, drevet af Museum Østjylland, og Randers Kunstmuseum har til huse.

Kulturhistorisk Museum Randers hører til den ældre gruppe af lokalmuseer i Danmark. Det blev oprettet i 1872 under navnet Randers Museum. Bag oprettelsen stod en lokal museumsforening. I 1962 overgik ejerskabet af museet til Randers Kommune. Museet fik samme år sin første faguddannede leder og blev statsanerkendt. I 1969 flyttede museet ind i det nybyggede Kulturhus sammen med Randers Kunstmuseum, og i 1996 åbnede museets afdeling for gamle håndværk i Kejsergaarden.

De faste udstillinger på Museum Østjylland i Kulturhuset dokumenterer Randersegnens historie fra oldtiden til i dag. Museet byder desuden på skiftende særudstillinger, digital formidling og aktiviteter for børn. Blandt de nyere tiltag er den interaktive runesten fra Mejlby, der fortæller om en livsfarlig skibsfærd over Øresund i vikingetiden.

I tilknytning til Museum Østjylland findes Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn. Under Museum Østjylland findes desuden afdelingen Håndværksmuseet.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Randers Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links