Ved Nykøbing Falster Hallerne i Nykøbing F står Lise Rings glasfiberskulptur Pige på bom, opstillet i 1986. Sammen med Gerhard Hennings skulptur Moderne pige og Knud Nellemoses Nøgen ung mand, begge opstillet i 1969, hylder de den nøgne krop som et billede på en sund sjæl i en sund krop.
.
Til Storstrøm Fængsel i Nørre Alslev, der åbnede i 2017, blev en række kunstnere inviteret til at skabe kunst. John Kørner udsmykkede fængslets idrætshal med et 36 m langt billede, Panorama, som først blev malet i atelieret og siden overført til en nylonfolie og derefter yderligere bearbejdet. Motivet er inspireret af billeder, de indsatte ikke kan se, men forstille sig som landskabet udenfor, og film, der fremstiller vold i ekstremt smukke omgivelser, fx Stanley Kubricks film A Clockwork Orange fra 1971.
.
Stille rejse af Sys Svinding er en del af værket Allemandsretten, opstillet fra 2020 af Boligselskabet Fjordparken til Lindeparken i Nykøbing F. Yderligere to granitskulpturer er planlagt. Meget virkningsfuldt skaber den glatte ovale flade en modsætning til formens pighuggede overflade.
.
I Stovby Glaspusteri ved Væggerløse arbejder glaspuster Line B. Jacobsen med egne design i et åbent værksted. Yderligere tilbyder glaspusteriet bl.a. events for grupper.
.

Fuglsang Kunstmuseum fra 2008 er blandt landets nyeste kunstmuseer. De prisbelønnede bygninger har tidssvarende udstillings-, lys- og klimaforhold, men museets historie går tilbage til 1887 med beslutningen om at skabe en kunstsamling i tilknytning til det planlagte Lolland-Falsters Stiftsmuseum. Herregårdens tidligere forpagterbolig og mejeri har siden 2016 været benyttet som koncertsal og til formidling.

.

Den ældste billedkunst i Guldborgsund Kommune kendetegnes af landskabsmaleriet med motiver af kyster, marker, sund og skov. Billedkunstneren Hans Friis, der flyttede til Orenæs, og hans lærer fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, landskabsmaleren Vilhelm Kyhn, malede begge kyster og sund omkring Nykøbing F i midten af 1800-tallet. Genremaleren Peter Ilsted blev født i Sakskøbing og har malet nogle enkelte landskaber fra egnen i slutningen af 1800-tallet, men er bedre kendt for sine interiører.

Kunstinstitutioner

Guldborgsund Kommune har sit eget billedkunstråd, som bl.a. afholder netværkstræf for professionelle billedkunstnere på Lolland-Falster og rådgiver om anliggender inden for billedkunstområdet, herunder kunst i det offentlige rum. Rådet støtter desuden lokale billedkunstaktiviteter via den såkaldte Kunstpulje, hvor der kan søges om tilskud til artist talks, katalogudgivelser, udstillinger mv. I kommunalt regi findes også Kulturfabrikken, hvor børn og unge kan udfolde deres kunstneriske og kreative potentialer.

Central er Nykøbing Falster Kunstforening, der blev oprettet i 1986 som Falster og Omegns Kunstforening og skiftede til sit nuværende navn i 2004. Kunstforeningen arrangerer udstillinger, foredrag og bortlodninger af indkøbte værker. Åbne Atelierdøre Guldborgsund er en forening af lokale kunstnere og kunsthåndværkere, som den anden weekend i august åbner dørene til deres værksteder og atelierer.

I Kettinge ligger Galleri Heike Arndt DK, der blev etableret i 1989 af den tyskfødte maler og billedhugger Heike Arndt. På den gamle skole i Sønder Alslev findes Galleri Syd, ejet af kunsthandler Hanne Heimburger. Her udstilles og sælges dansk og international kunst i særklasse, især Cobra. Desuden kan man gå på opdagelse i den omgivende skulpturpark. Galleri Vandtårnet holder til i vandtårnet, der er Danmarks første jernbetonbyggeri fra 1908 og Nykøbing F’s vartegn.

Kunst- og kulturfestivalen Lys over Lolland, drevet af kunstnerisk leder Susanne Grue Jørgensen, har eksisteret siden år 2000. Festivalen finder sted en gang om året med udgangspunkt i Saxkjøbing Sukkerfabrik og viser dansk og international kunst.

Kunstnere

Oluf Hartmann var omkring år 1900 tæt knyttet til herregården Fuglsang, da hans ældre søster Bodil giftede sig med godsejeren, Viggo de Neergaard. Ægteparret var samlingspunkt for tidens musikere, kunstnere og digtere; en tradition, der i dag videreføres på både herregården, kunstmuseet og i koncertsalen KUMUS. Hartmann billedliggjorde de smukke omgivelser, bl.a. i malerierne Fra Fuglsang Have, 1908, og Landskab med båd, Skejten ved Fuglsang, ca. 1909. Også Olaf Rude, som var vokset op lige i nærheden, var i særlig grad tiltrukket af landskabet Skejten. Mest monumental er hans udsmykning Landskab ved Skejten og Dansk landskab, der i 1954 blev ophængt på bagvæggen af Folketingssalen på Christiansborg.

Fra 1930’erne og ca. 50 år frem arbejdede »Sydhavsmalerne« i området, bl.a. Otto Larsen, der fx malede Fra Nystedvej i 1942. Sydhavsmalerne fortolkede mennesker, huse og landskaber på Lolland-Falster i en modernistisk stil. Også Axel Halldin, som var født i Nykøbing F i 1899 og boede i byen hele sit liv, hørte til gruppen.

Grafiker og billedkunstner Vibeke Mencke Nielsen har ad flere omgange været bosat i kunstnerboligen Skejtehuset ved Fuglsang. De gamle strandenge og egetræer går igen i hendes oeuvre, bl.a. i det grafiske værk Fuglenes land, Skejten, Fuglsang fra 1981.

Billedkunstneren Carsten Krogstrup er bosat i Nykøbing F. Han maler bl.a. mennesker i realistisk stil med et anonymt byrum, interiører som unheimlich kulisse og portrætter som Amtsborgmester Ivan Olsen fra 2004.

I anledning af byggeriet af Storstrøm Fængsel i Nørre Alslev i 2017 blev samtidskunstneren John Kørner tilbudt at bearbejde en enorm vægflade i det nye idrætsanlæg. Det blev til værket Panorama, der fylder 270 m2. Inspirationen fandt Kørner i det omkringliggende Smålandsfarvand, i nærheden af det sted, han selv var vokset op. Værket viser de store vidder og langstrakte landskaber, som står i kontrast til de indsattes levevilkår.

Kunst i det offentlige rum

På torvet i Sakskøbing er opstillet Gottfred Eickhoffs bronzeskulptur Roepiger fra 1940. Skulpturen er en hyldest til den importerede arbejdskraft, der i årtierne før og efter år 1900 havde sin storhedstid i Lolland-Falsters roeproduktion. Blandt Mogens Bøggilds mest kendte arbejder er Bjørnebrønden fra 1939, der er hugget i bornholmsk granit og placeret på Torvet i Nykøbing F. Bjørnen symboliserer den russiske zar Peter den Store, som gæstede byen i 1716.

Harald Isenstein skabte i 1972 skulpturen af Peter Freuchen, den verdensberømte polarforsker, forfatter og Grønlandsfarer, der var født i Nykøbing F. Skulpturen blev i 2006 opstillet på Peter Freuchensvej. Kommunen ejer flere værker af billedkunstner og billedhugger Erik Bischoff fra Nysted, bl.a. skulpturerne Vietnam og Mor og barn fra 1970, Fugl fra 1973 og Broen fra 1976, alle opstillet ved Centralbiblioteket i Nykøbing F.

Lise Ring er repræsenteret med flere værker i kommunen, bl.a. betonskulpturen To mennesker fra 1973 i Stubbekøbing Anlæg og Kat fra 1975 på Sakskøbing Bibliotek. Desuden findes en vandkunst i bronze, Paraplypige fra 1979, på Kirketorvet i Sakskøbing og To sovende katte i marmor fra 2004 i Nykøbing F.

Også Thomas Kadziola fra Nysted er repræsenteret med skulpturer flere steder i kommunen, bl.a. Stormen fra 1996 i Sakskøbing og en stengruppe fra 2006 i passagen mellem Hollands Gaard og Østergågade i Nykøbing F. Gruppen består af fire steler: Forestillingen, Den unge mand, Det skrækkelige ægtepar og Den tanketomme. Ved Bispegården er opstillet Hein Heinsens monumentale bronzeskulptur Treenigheden fra 2014. På tre sider af den 4,5 m høje trekantede skulptur gør Heinsen plads til de tre sider af kristendommen.

På sukkerfabrikkens store transportbånd i Nykøbing F kan man hvert år under roeoptagningen (fra d. 1. november) opleve lysinstallationen Slangen af Carina Jo Sivager og Rikke Cora Larsen, der skabte værket til kunstfestivalen TUMULT i 2010. Lysinstallationen aktiveres af strøm skabt i forbindelse med sukkerproduktionen.

Billedhuggeren Sys Svindings værk Stille rejse påbegyndt i 2020 er opstillet på Lindevænget i Nykøbing F og bestilt af Boligselskabet Fjordparken. Skulpturen er hugget i rød granit og har form af et skib, hvilket hentyder til den livsrejse, vi som mennesker går igennem fra vugge til død. Ved Nykøbing Falster Hallerne, Nørre Boulevard, er opstillet to bronzeskulpturer af nøgne mennesker, dels Gerhard Hennings Moderne pige fra 1969, dels Knud Nellemoses Nøgen ung mand fra samme år. På Gamle Torv i Nysted blev Vandkunst af Morten Stræde opstillet i 1992.

Kunsthåndværk og design

Keramikeren Susan Odborg, som holder til i Guldborg, arbejder med både raku og stentøj. Hendes enkle former, glasurer og stringente dekorationer er stærkt inspirerede af naturens og himlens farver, alt er unika.

Galleri Arleth i Bregninge på Nordøstfalster drives af de to kunstnere Anette og Michael Arleth. De laver unikasmykkekunst i ædle metaller, ofte i enkle, organiske former. Foruden smykkekunst er der skiftende udstillinger med billedkunst, skulptur og kunsthåndværk af bådedansk og international karakter.

Stovby Glaspusteri i landsbyen af samme navn på Falster har en produktion af skåle, lysestager, kander, glas, lamper m.m. Butik og værksteder placeret i samme lokale og drives af glaspuster Line B. Jacobsen. Trædrejer Søren W. Rasmussen har haft værksted og udsalg siden 2014 i Toreby, kaldet Trædrejeren i Krattet.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Guldborgsund Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Billedkunst