Ved Uglegårdsskolen blev Silhuetten af en bondemands hoved i beton grise af Tine Hecht- Pedersen opstillet i 1990. De 48 grise på sokler danner tilsammen en silhuet af et hoved med hat.

.

Solrød Kommune er en ung kommune, dannet ved Kommunalreformen i 1970. I 2020 blev Solrød Bibliotek i Solrød Strand ombygget til også at være kulturhus, og her er skiftende kunstudstillinger året rundt.

Kunstinstitutioner

Solrød Kunstforening og Billedskole af 2006 tilbyder både undervisning, udstillinger og et fællesskab for lokale kunstnere og amatører, bl.a. i Solrød Center. I Solrød Bibliotek og Kulturhus vises regelmæssigt kunstudstillinger.

Kunstnere

Portrætfotograf Aage Remfeldt havde atelier i Havdrup fra 1936. Han var kendt internationalt og havde udstillinger i både USA og Europa. I dag er han især repræsenteret på KUNSTEN i Aalborg og på Den Nationale Fotosamling på Det Kgl. Bibliotek. Billedhuggeren Henrik Starcke, der bl.a. står bag skulpturen De fire Vinde opstillet i 1964 ved Kastrup Lufthavn, havde værksted ved Solrød Strand. Han er desuden kendt for at have udsmykket FN-bygningen i New York og for sine relieffer til det gamle Radiohus i København. Værkstedet står stadig, men er i dag ombygget til beboelse.

I Solrød opstod en kunstnerkoloni i 1970’erne og 1980’erne. I den ene ende af byen boede keramiker og maler Hugo Gammelby og i den anden læge, maler og jazzmusiker Jens Nielsen, der havde været læge i Grønland. De var begge meget aktive i det lokale kunstliv, bl.a. i Kunstforeningen Køge Bugt.

Karen Strand var guldsmed og værkfører hos hofjuveler Dragsted fra 1954 til 1962, derefter selvstændig. I 1973 flyttede hun til Karlstrup Nyskov og boede her til 1978, hvorefter hun boede i Jersie til 1983. Strand skabte et stort alterkors til Solrød Strandkirke og et rundt relief med bjergkrystal og passepartout af Carraramarmor til Solrød Kulturhus. I 1987 foreslog hun oprettelsen af Danmarks Smykkemuseum, som blev indviet på Møn i 1992, og hvor man kan se hendes smykker.

Kunst i det offentlige rum

Uglegårdsskolen, der er tegnet af Halldor Gunnløgsson og Jørn Nielsen og opført helt i træ i perioden 1972‑74, står som model på Museum of Modern Art i New York. Skolen blev fredet i 2016. Imellem bygningerne blev i 1990 opstillet 11 skulpturer i bassiner af Kerstin Bergendal. Samme år blev Tine Hecht-Pedersens skulptur opstillet.

Omkring virksomheden OJD har man siden etableringen på Lerbækvej, Solrød Strand, i 1974 opbygget en skulpturpark med værker af bl.a. Peter Bonnén, ægteparret Heidi Guthmann Birck og Aage Birck, kunstnergruppen Randi og Katrine (Randi Jørgensen og Katrine Malinovsky) samt Ib Braun.

Ved Solrød Gymnasium på pladsen, som deles med Kulturhuset, står Sonja Ferlov Mancobas skulptur Livsmod, der oprindelig blev udført i 1966. Fra pladsen kan man også se Jens Urups tre glasmosaikker Geometriens hemmeligheder fra årene 1992‑93, som især skal ses inde fra gymnasiet, når lyset spiller i glassene. Samme sted findes også Inger Hanmanns ni kvadratiske emaljearbejder uden titel og år på stålplade i kantinen. I kantinen findes Ahmad Siyar Qasimis store bagtæppe ved scenen og et maleri nær indgangen, begge uden titel og år. Erik Lagoni Jakobsen var lærer ved gymnasiet og har to store oliebilleder uden titel fra 1990’erne hængende. I en sydvendt gård står en granitskulptur af Gert Nielsen uden titel og år.

I centergaden i Solrød Center står Jørgen Haugen Sørensens Solrød Sten, opstillet i 2006. Den lokale billedhugger Klaus Petersens skulpturer kan ses flere steder i kommunen. Ved Solrød Bibliotek og Kulturhus er hans værk Lokalhistoriske Murstensromaner udført i mursten opstillet i 2013. Desuden er opstillet skulpturer af Klaus Petersen ved Solrød Strandkirke, Christians Have ved Jersie Strand og ved Køge Bugt Privatskole.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Solrød Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst