Tidslinje over Danmarks oldtid
Tidslinje over Danmarks oldtid
Af .

Garderhøj (eller Løfthøj), da størsteparten af den var bortgravet. På højens bund ses stendyngen, som dækkede over den rigt udstyrede mandsgrav fra ældre bronzealder. Tegnet af A.P. Madsen.

.

Fakta

Gravhøj (rundhøj). Ældre bronzealder, periode III (ca. 1300-1100 f.Kr.)

Højde: 6 m (opmålt i 1886)

Diameter: 31,5 m; højde: 6,3 m (opmålt i 1899)

Undersøgelseshistorie

1886: Udgravning, foretaget af Nationalmuseet ved S. Müller

Ved anlæggelsen af Garderhøjfortet i Jægersborg i 1886 måtte den mægtige, over 6 m høje Garderhøj eller Løfthøj, som den også kaldtes, sløjfes. Forinden blev den undersøgt af arkæologen Sophus Müller i samarbejde med tegneren A.P. Madsen. Midt på højens bund afdækkedes en rektangulær ramme af store sten. I det ca. 4 m lange og 1,6 m brede rum inden for stenrammen havde der på en brolægning af mindre sten stået en nu bortrådnet, ca. 2,8 m lang egekiste omgivet af et tykt lag bændeltang. Hele graven var dækket af en stendynge. Den døde, der må have været en mand, var blevet gravlagt ubrændt, men skelettet var ligesom klædedragten og det dyreskind, liget havde været indsvøbt i, næsten fuldstændig opløst. Med sig i graven havde den døde fået et bronzesværd med greb af horn og i en træskede beklædt med læder, en kraftig vreden guldarmring, båret om venstre håndled samt en lille taske af læder. Denne delvis bevarede taske var ca. 13 cm lang, forsynet med en bronzedobbeltknap med stjernemønster og havde været lukket med en 17 cm lang bronzenål. Den indeholdt en kniv, fragmenter af en ragekniv, en pincet og en bøjlenål af bronze samt en ildslagningssten af flint indsyet i et læderetui. I tasken lå desuden en lille træpind omviklet med læderstrimler og to små læderhylstre – genstande, der formentlig har haft magisk betydning.

1899: Herredsrejse

I forbindelse med den store landsdækkende herredsberejsning besøgte A.P. Madsen i 1899 Gentofte sogn og beskrev lokaliteten således: "Sløifet i 1886 og paa Stedet anlagt Garderhøifortet. Undersøgtes af Dr. S.Mueller. Høien var 31,50 Meter i Tværmaal, 6,30 M høi. Paa Bunden midt i Høien, var en Stendynge, dækkende over en Egekiste ompakket med Tang. I Kisten fandtes Levninger af et ubrændt, paaklædt Lig. Derved Bronzesværd, Lædertaske, Guldring m.m. Museets B 3716-B 3726."

1994: Fredning af lokaliteten

"Garderhøjfort fremtræder som næsten fuldt bevaret i sin ydre form med fortlegeme, grav og vold med glacis. De beskyttede anlæg omfatter fortlegemet med kasematbygningen, fortgraven, volden med indkørselspoternen og infanterikasernen samt magasinerne m.m. i flankemurene, glaciset og kikkertstationen. Øvrige eksisterende bygninger samt nyere nedkørselsrampe til fortgraven er ikke omfattet af beskyttelsen. For de beskyttede anlæg gælder, at de hverken må ændres i konstruktion eller udseende."

Gravhøjen indeholder

Jordfæstegrav. Ældre bronzealder, periode III (ca. 1300-1100 f.Kr.)

Dækket af en stendynge.

Fort. Ca. 1880-1889

Videre læsning

Læs mere om Bronzealderen

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links