Arbejdspladsernes fordeling på brancher for personer (16-64 år) med arbejdssted i Vesterbro-Kongens Enghave og Københavns Kommune, 2017.

.

Af Københavns Kommunes ti bydele har Vesterbro-Kongens Enghave den største andel af private arbejdspladser. Disse tegner sig for ca. 80 % af beskæftigelsen. Målt på antal private arbejdspladser er bydelen med sine ca. 40.000 kun overgået af Indre By.

Mens Vesterbro har en stor koncentration af detailhandel, hoteller, restauranter og finansielle virksomheder, er erhvervslivet i Sydhavn karakteriseret ved mange vidensvirksomheder inden for især rådgivning, it og telekommunikation.

Handel, service og oplevelseserhverv tegner sig for 35,9 % af beskæftigelsen. Detailhandel og restauranter er koncentreret omkring Vesterbrogade og Istedgade samt i butikscenteret Fisketorvet og i Kødbyen. Vesterbro har gennem mange år haft mange hoteller omkring Københavns Hovedbanegård, og i 2010’erne er der bygget flere nye hoteller i kvarteret omkring Kalvebod Brygge.

Forskning, rådgivning og forretningsservice tegner sig for 31,7 % af beskæftigelsen. Det er en bredt sammensat sektor med store virksomheder inden for både rådgivning, it, tele, finansiering og revision. Hvor de finansielle virksomheder tidligere stort set holdt til i den indre by, så er flere flyttet til Vesterbro, bl.a. de svenske banker SEB og Handelsbanken. Arbejdernes Landsbank ligger i forvejen på Vesterbro med sit hovedsæde lige ved Københavns Hovedbanegård på grænsen til Indre By.

I 2020’erne vil også Danske Bank få hovedsæde i bydelen i et nyt byggeri på Postgrunden.

Gennemsnitsindkomsten i Vesterbro-Kongens Enghave er før skat 313.000 kr. (2017) og dermed tæt på gennemsnittet for Københavns Kommune på 320.000 kr. Den familiefordelte nettoformue på 1.339.000 kr. ligger noget under gennemsnittet for kommunen på 1.527.000 kr.

Region Hovedstaden har inddelt kommunerne og de københavnske bydele i fire socialgrupper baseret på andelen af erhvervsaktive samt indkomst- og uddannelsesniveau. Vesterbro-Kongens Enghave er placeret i den laveste gruppe.

Andelen af befolkningen, der var i arbejdsstyrken, var i 2018 på 62 % og dermed en del højere end for kommunen samlet set (ca. 58 %). De øvrige 38 % af befolkningen var primært modtagere af overførselsindkomster samt børn og unge under uddannelse.

De største arbejdspladser i bydelen

Bryggeriet Carlsberg har sit hovedsæde i bydelen lige på grænsen til Valby. Carlsberg beskæftiger på verdensplan over 40.000 medarbejdere (2019), heraf ca. 1.500 i Danmark fordelt på København og Fredericia. Falck-koncernen med ca. 24.000 ansatte i og uden for Danmark har hovedsæde i Sydhavnsgade, mens hovedsædet for telekoncernen TDC ligger tæt ved i Teglholmsgade. TDC har de fleste af sine ca. 7.500 medarbejdere (2019) i Danmark.

På Teglholmen ligger TV 2 Danmarks københavnske del, ligesom AAU (Aalborg Universitet) har sine store københavnske afdelinger i området. Blandt de andre store offentlige arbejdspladser er DSB og Banedanmark, en afdeling af Skatteforvaltningen, dele af Københavns Professionshøjskole og Vestre Fængsel på Vigerslev Allé.

Rådgivningsfirmaet Accenture ligger i Bohrsgade, og MAN Energy Solutions, der bl.a. udvikler og producerer store skibsmotorer, har hovedsæde på Teglholmen. Aller Media A/S har hovedkvarter på Havneholmen lidt tættere på centrum.

Videre læsning

Læs mere om erhverv og arbejdsmarked i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked