I dag har Odsherred Kommune en meget stor andel med bebyggelse og anden infrastruktur, som tilsammen dækker ca. 23 % af kommunens areal mod et landsgennemsnit på ca. 13 %. Størstedelen af det bebyggede areal udgøres af de vidtstrakte sommerhusområder, som præger landskaberne ud mod bl.a. Sejerø Bugt samt langs nordkysten og på Sjællands Odde, hvor andelen af bebyggelse og anden infrastruktur i selv landsogne som Odden, Højby og Lumsås når op på hhv. 40 %, 36 % og 29 %. Dertil kommer en række bysamfund som Asnæs, Hørve, Fårevejle Kirkeby, Fårevejle Stationsby, Vig og Højby med tilhørende industri, jernbaner og veje samt havneanlæg og marinaer som på Sjællands Odde og i Nykøbing S.
En væsentlig del af de store feriehusområder dækkes af træbeplantninger, og hvis de regnes som skov, får kommunen et skovareal, som ligger over ikke bare de registrerede ca. 13 %, men også overstiger landsgennemsnittet. Derudover har kommunen et rigt og varieret kystlandskab med mange former for både våde og tørre naturtyper samt væsentlige områder med landbrug, gartneri og frugtavl, som tilsammen dækker ca. 56 % af arealet. De største landbrugsarealer findes i Hørve, Vallekilde, Grevinge og Asnæs Sogne, hvor opdyrkningsgraden ligger på hhv. 81 %, 73 %, 67 % og 67 %. For danske forhold er andelen med gartneri og frugtavl også ganske betydelig, især i Vallekilde, Lumsås og Odden Sogne, hvor det udgør hhv. 8 %, 4 % og 3 % af arealet.
Kommunen er særligt kendt for sine grøntsager, hvis vækst favoriseres ved omsætningen af den såkaldte gytje, dvs. gamle dyndaflejringer på de inddæmmede fjordbunde. Det udmønter sig bl.a. i gulerødderne fra Lammefjord, som i dag har et af de få registrerede danske geografiske oprindelsesmærker. Samtidig betyder det, at selv om der tidligere blev produceret flere forskellige afgrøder som tulipanløg, asparges og blomstrende frøplanter, og at konkurrencen fra andre egne er blevet hårdere, så er værdien af grøntsagsproduktion stadig stor. Det milde kystklima har desuden dannet grobund for andre højværdiprodukter fra gartneri og frugtavl, og enkelte steder er der endda etableret vingårde.
Samlet set er korn dog stadig den dominerende afgrøde, som dækker ca. 57 % af landbrugsarealet. Heraf udnyttes størstedelen af produktionen til foder i egnens betydelige svinebesætninger. Arealerne med både sukkerroer og foderroer er derimod forsvundet, hvilket skyldes en generelt vigende produktion af foderafgrøder over de seneste årtier i takt med et betydeligt fald i kvægproduktionen.