Centralt på Sjælland ligger Lejre Kommune omkranset af Frederikssund, Roskilde, Køge, Ringsted og Holbæk Kommuner. Den nordlige del ligger på Hornsherred med vand til begge sider: Isefjord i vest og Roskilde Fjord i øst. Kommunen opstod ved en fusion af de tidligere Lejre, Hvalsø og Bramsnæs Kommuner. Allerede i 2004 stod det klart, at de tre i forbindelse med Strukturreformen ville skabe en ny kommune med cirka 26.000 indbyggere. Det var et tilvalg af landkommunens fællesskaber og et fravalg af en storkommune med Roskilde som centrum.
Faktaboks
- Areal
- 238,9 km²
- Højeste punkt
- 113 m.o.h.
- Kystlinje
- 69
- Region
- Sjælland
- Stift
- Roskilde
- Provsti
- Lejre
- Antal sogne
- 17
- Befolkningsudvikling
- 12.414 personer (1950), 22.208 personer (1980), 28.173 personer (2021)
- Befolkningstæthed i kommunen
- 118 personer/km² (2021)
- Befolkningstæthed i Danmark
- 136 personer/km² (2021)
- Gennemsnitsalder i kommunen
- 43,7 år (2021)
- Gennemsnitsalder i Danmark
- 42,0 år (2021)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i kommunen
- 329.566 kr. (2020)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i Danmark
- 304.023 kr. (2020)
- Hjemmeside
Der findes således ikke én central by i kommunen. De fire største byer med over 2.000 indbyggere er Kirke Hvalsø, Lejre, Kirke Hyllinge og Osted, efterfulgt af Ejby, Kirke Såby og Gevninge. Bæredygtighed og økologi er vigtige fokusområder for kommunen, som er blevet populær blandt tilflyttere. Der er en høj grad af pendleraktivitet, da flertallet arbejder i andre kommuner. Kommunen er dog også selv hjemsted for to større produktionsvirksomheder – Vestergaard Company i Gevninge og Unomedical A/S (en del af ConvaTec Group) i Osted.
Landskabet er formet af is og smeltevand fra sidste istid, mens områdets to fjorde blev dannet, da Littorinahavet for 7.000 år skyllede ind over de lavestliggende arealer. Naturtyperne er mangfoldige. I nord findes et morænelandskab med dale som Ejby Ådal og mod syd Bidstrup Skovene, der er en del af det næststørste skovområde på Sjælland. Store Kattinge Sø med over 30.000 vinterrastende troldænder blev dannet i 1300-tallet ved et dæmningsbyggeri, og ikke langt derfra ligger Lejre Vig i bunden af Roskilde Fjord og lokker vand- og vadefugle til med store mængder af muslinger, snegle og krebsdyr. På halvøen Bognæs findes op til 500 år gamle egetræer, hvor den sjældne bille eremitten holder til. Ved Valborup Skov i syd udspringer Elverdamså, der løber helt ud til Isefjord. Grundvandet under Elverdamsådalen er under tryk og kommer frem flere steder som kilder i dalsiderne. I ådalen har der været flere vandmøller, og Tadre Mølle fungerer i dag som naturcenter og kulturhistorisk museum.
Det tidligste spor efter mennesker i området er fundet ved Højby, i form af en ca. 10.000 år gammel pragtøkse. Stenalderen er repræsenteret ved bopladser og jættestuer, mens de mange gravhøje stammer fra bronzealderen. Men det er fra vikingetiden, at der er gjort rige fund i form af store kongehaller ved Lejre, som på den tid antages at have været et vigtigt magtcentrum. Hvor den traditionelle danske kongerække begynder med Gorm den Gamle og Harald Blåtand i Jelling, findes der i krøniker og heltekvad fra middelalderen beretninger om tidligere kongerækker, der dog ikke kan bekræftes af samtidige kilder. De såkaldte Lejrekonger er beskrevet i det oldengelske heltekvad Beowulf, i Lejrekrøniken og i den islandske Skjoldungesaga. Sagn og forestillinger knytter sig således til Lejre, og de har også lagt navn til Nationalparken Skjoldungernes Land, der breder sig over både Lejre, Roskilde og Frederikssund Kommuner.
I begyndelsen af middelalderen rykkede magtcenteret fra Lejre til Roskilde. Udskiftningen i 1780‑1810 var præget af stjerneudskiftning, og adskillige husmandssteder opstod. Nordvestbanen Roskilde-Kalundborg blev anlagt i 1874 og betød etablering af Kirke Hvalsø som stationsby, der hurtigt voksede med hotel, kro, forretninger, bank mv. Med store parcelhusudstykninger i 1950’erne voksede byen, og i 1970 blev den administrativt center i den nye Hvalsø Kommune, oprettet samme år. På en bar mark mellem landsbyerne Gammel Lejre og Allerslev anlagdes også i forbindelse med Nordvestbanen Lejre Station. Stationen lå ideelt for transport af landbrugsprodukter fra Hornsherred. Særligt fra begyndelsen af 1900-tallet udviklede byen sig og voksede senere sammen med landsbyen Allerslev. Lejre blev administrativt centrum for den tidligere Lejre Kommune fra 1966. Kirke Hyllinge, der ligger i den nordlige del af kommunen i Hornsherred, kunne også i otte år fra 1928 kalde sig en stationsby, nemlig på Midtbanen på Sjælland. Den oprindelige landsby Kirke Hyllinge lå nordøst for den middelalderlige Kirke Hyllinge Kirke, og byen voksede herimellem gennem 1960’ernes anlæggelse af parcelhuse. Kommunens fjerdestørste by, Osted, udviklede sig som landevejsby mellem Roskilde og Ringsted, og den gamle landsby kan tydeligt fornemmes omkring middelalderkirken.
I 1817 skrev Adam Oehlenschläger om sagnkongerne Roar og Helge, og Beowulf blev oversat til dansk af N.F.S. Grundtvig i 1820. Grundtvig stod også bag det første folkemøde ved skibssætningen i Gammel Lejre i 1851. Folkemøderne flyttede til Herthadal ved Ledreborg Slot og var i en lang periode samlingssted for grundlovsmøder. Ledreborg er et storslået barokanlæg med herregård og have. Siden 1964 har forsknings- og formidlingscenteret Sagnlandet Lejre gennem rekonstruktioner og forsøg viderebragt viden om dagligdagen fra stenalderen og op til 1800-tallet. På Lejre Museum, der hører under museumsinstitutionen ROMU, udstilles områdets mange fund fra vikingetiden. Under ROMU hører også besøgsstedet Gammel Kongsgård.