Med Storebæltsbroen, en af verdens største broer, som bindeled til Sjælland ligger Nyborg Kommune på det østlige Fyn. Kommunen blev en realitet ved en fusion i forbindelse med Strukturreformen i 2007, hvor den tidligere kommune af samme navn blev lagt sammen med Ørbæk og Ullerslev Kommuner. Naboer til den nye kommune blev Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Kerteminde. Nyborg Kommune ligger også tæt på Fyns største kommune, Odense, hvortil der er omfattende pendling. Nyborg er den klart dominerende by. Her lever over halvdelen af kommunens ca. 32.000 indbyggere, mens der i Ullerslev og Ørbæk bor ca. 2.700 og 1.700 personer.
Faktaboks
- Areal
- 276,8 km²
- Højeste punkt
- 107,1 m.o.h.
- Kystlinje
- 54
- Region
- Syddanmark
- Stift
- Fyens
- Provsti
- Nyborg, Kerteminde (del af)
- Antal sogne
- 19
- Befolkningsudvikling
- 26,598 personer (1950), 30.344 personer (1980), 32.009 personer (2020)
- Befolkningstæthed i kommunen
- 116 personer/km² (2020)
- Befolkningstæthed i Danmark
- 135 personer/km² (2020)
- Gennemsnitsalder i kommunen
- 45,0 år (2020)
- Gennemsnitsalder i Danmark
- 41,8 år (2020)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i kommunen
- 269.729 kr. (2019)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i Danmark
- 290.641 kr. (2019)
- Hjemmeside
En stor moræneflade fra sidste istid præger landskabet, og den gode jord har været til gavn for de mange herregårde. I dag benyttes 69 % af kommunens areal til landbrug og gartneri. Der er dog også plads til naturområder som fx Hjulby Mose og Bondemose, hvor man kan være heldig at se den fredede grøn mosaikguldsmed. Stor vandsalamander kan spottes i Kajbjerg Skov, som er et af kommunens fire Natura 2000-områder. Skovene er primært privatejede løvskove, der ligger i nærheden af herregårdene. Ved kysten ud mod Storebælt stikker Knudshovedhalvøen ud fra den ellers udlignede kystlinje. Strandvolde har her forbundet tidligere moræneøer med Fyn og dannet halvøen.
Fra ældre stenalder er der spor efter fiskere og jægere i området, mens yngre stenalders dysser og jættestuer vidner om de første bønder. Bronzealderen er synligt repræsenteret ved gravhøje, ligesom der er gjort offerfund fra perioden. Ved Langå er en af Skandinaviens rigeste grave fra jernalderen fundet, og fra vikingetiden er der bl.a. spor af et stormandsmiljø. Kommunens mange stenkirker opførtes i begyndelsen af middelalderen, hvor en del landsbyer kom til. Nyborg opstod tidligt i 1200-tallet som borgby i forbindelse med Nyborg Slot og fik i løbet af århundredet både befæstning og status som købstad. Valdemar Sejr var kongen, der påbegyndte anlæggelsen af slottet. Beliggenheden midt i det danske rige gjorde det muligt at samle rigets mægtigste til danehof – Danmarks middelalderlige parlament – for at drøfte vigtige anliggender. Dette fortsatte frem til 1413, hvorefter slottet stadig havde tilknytning til kongemagten og blev ombygget af både Frederik 1. og Christian 3. Sidstnævnte udviklede det til et renæssanceslot, og han udvidede byen med Torvet og bydelen Nyenstad. Efter middelalderen steg befolkningstallet i området indtil midten af 1600-tallet, hvor svenskekrigene og epidemier stoppede fremgangen. Krigene gik voldsomt ud over både Nyborg Slot og byen som sådan. Den 14. november 1659 vandt to dansk-allierede hære over den svenske hær uden for Nyborgs volde. Nederlaget blev afgørende for den svenske krigsindsats og banede vej for freden i 1660.
Fra ca. år 1700 var der vækst igen. Områdets landsbyer blev udskiftet omkring år 1800, og Nyborg voksede med industri og ved opkrævning af Strømtolden. En ny epoke opstod med anlæggelsen af jernbanen fra Nyborg til Odense i 1865. Ullerslev havde indtil da været en landsby, men med anlæggelse af stationen lidt syd for landsbyen voksede den. Ørbæk voksede ligeledes som stationsby, men først fra 1897 ved jernbanen mellem Nyborg og Ringe. Omkring år 1900 blev det første Ørbæk Marked afholdt med handel med heste, køer og får. Denne tradition er genoptaget i 1980, og Ørbæk Marked er i dag Fyns største kræmmermarked.
Ved Nyborg blev jernbanefærgelejerne udvidet i 1892 og igen i 1910, og i 1957 forbandt den første bilfærge Knudshoved og Halsskov på Sjælland. Samme år kom et lille stykke motorvej til Hjulby, men først i 1980’erne kom motorvejen helt til Odense. Færgelejet mistede sin betydning i 1997‑98, da Storebæltsforbindelsen stod klar. Forbindelsen gav nu tog og biler let adgang til og fra Fyn, og trafikken gennem kommunen blev kraftig forøget.
Den centrale placering i landet har således gennem hele historien været afsættet for kommunens udvikling. Det var her, Nyborg Fængsel kom til i 1913 og det tværkommunale Kommunekemi A/S (nu: Fortum Waste Solutions) i 1971 som anlæg til håndtering af farligt affald. Men det er også her, hoteller og faciliteter nu byder konferencegæster velkommen fra hele landet. Fødevarevirksomheder som fx Tenax Sild, Ardo med Frigodan-mærket og forårsrulleproducent Daloon har let adgang til resten af Danmark. Af andre virksomheder kan nævnes Trioplast Nyborg, Fortum Waste Solutions og Munck Gruppen. Handicapcenter Fyn er ligeledes en stor virksomhed med omkring 400 ansatte med seks afdelinger i kommunen. Den tidligere DSBremise er blevet til Nyborg Destilleri, og det er nu whisky frem for tog, der kommer ud herfra.
På kulturområdet er flere begivenheder knyttet til Nyborg Slot. Kendt er særligt Nyborg Voldspil, som har opført forestillinger siden 1939. Om sommeren afvikles middelalderfestivalen Danehof i hovedbyen. Slottet og Borgmestergården i Nyborg hører under Østfyns Museer som udstillingssted og kulturhistorisk museum, hvor eksempler på den lokale billedhugger Carl Aarsleffs gipsoriginaler kan opleves. Kulturhuset Bastionen med den smukke teatersal danner i dag rammen om mange af byens kulturelle tilbud. Når man bevæger sig uden for Nyborg, er det især herregårdene, der tiltrækker sig opmærksomhed. Der er storslåede eksempler på renæssancestil fx på Fyns største herregård, Holckenhavn, og på Ørbæklunde og Juulskov. Et sjældent syn er også renæssancekirken i Svindinge. Musik skal der også til. Her spiller MusicalTalentSkolen, Nyborg Musikskole og Muzirkus en vigtig rolle, mens dansen er i fokus hos Village Ballet Nyborg.